Gaétan Gaétan Soucy
Gaétan Soucy rrodio se u Montrealu 1958. g. Studirao je fiziku, književnost i filozofiju. Neko je vrijem živio u Japanu i odličan je poznavatelj japanske kulture.

Godine 1994. objavio je prvi roman L'Immaculée conception. Nakon tri godine izlazi mu i drugi roman - L'Acquittement. Odmah je osvojio kanadsku kritiku, koja je fascinirana njegovim stilom, kompleksnošću kompozicije i smjelošću tema.

1998. objavljuje kratak roman Djevojčica koja je previše voljela šibice, koji doživljava velik uspjeh i kojim književnost Québeca dobiva svoju zvijezdu. Pošto je roman predstavljen svjetskoj publici na Pariškom sajmu knjiga 1999. g. i započinje njegov međunarodni uspjeh. Ovaj jezično nadasve težak i zahtjevan tekst dosad je preveden na dvanaest jezika.

Hrvatski prijevod Ite Kovač uvjerljivo je prenio složenost i začudnost Soucyjeva arhaičnog jezika za koji je kritičar Le Mondea napisao:"...strašno koliko je lijep- jezik koji na trenutke potpuno nov, a ipak star poput svijeta, učen kao knjiga i naivan poput rođenja, na prvi pogled sasvim jednostavan, a ispunjen beskrajnim harmonijama."

Prošle godine G.Soucy objavio je četvrti roman- Music Hall!