Nancy Nancy Huston
Nancy Huston (1953.) rođena je u Calgaryju (Kanada). Odrasla je u Njemačkoj i SAD-u, a nakon studija u Cambridgeu i New Yorku, 1973. odlazi u Pariz gdje je diplomirala na Visokoj školi za društvene znanosti s radnjom o jezičnom tabuu/jezičnim tabuima? (pod mentorstvom Rolanda Barthesa). Počinje pisati na francuskom za razne novine i časopise.

Već za svoj prvi roman, Les variations Goldberg (Goldberg varijacije), 1981. dobiva Nagradu Contrepoint; potom naizmjence piše romane, eseje, knjige za djecu i scenarije. Od 1993. i objavljivanja romana Cantique des plaines (Pjesma s ravnica) za koji je nagrađena najuglednijom kanadskom književnom nagradom – Guvernerovom nagradom – piše i na svom materinjem jeziku (engleskom) i prevodi samu sebe u oba smjera.

S romanom Rasjedi doživljava veliki uspjeh, 2006. dobiva nagradu Femina i Nagradu Francuske televizije za najbolji roman 2006., nakon kojih mjesecima ne silazi s francuskih top-ljestvica (prodano preko pola milijuna primjeraka), a roman je preveden na 24 jezika i objavljen u 30 zemalja.