-20%

Szilárd Borbély: Tijelu

120,00 kn 150,00 kn

Zbirka Tijelu: Ode i legende hvaljenoga pjesnika Szilárda Borbélya kompleksna je poetska kompozicija koja preispituje osobni i društveni odnos prema ljudskom tijelu. Autor u 59 poglavlja nadahnuto pripovijeda o vlastitome metafizičkom poimanju tijela i jezika, ali i o misteriju samoga postojanja. Prozne pjesme prepjevi su ispovijesti o rođenju, životu i smrti. Utemeljeni su na autentičnim životnim pričama žena koje su izgubile dijete, preživjele povijesne strahote ili iskusile druge nedaće. Ode su guste u sadržaju i raznovrsne u tonovima te strogom formom podsjećaju na srednjovjekovne kršćanske himne. Legende pripovijedaju o sudbini svetaca i običnih ljudi, a nude posve nov pogled na traumu i mučeništvo.

Ovaj zaokruženi poetski projekt daje glas dosad nečujnoj ženskoj traumi te uzdiže žensko tijelo u simbol mučeništva i Tijela, u izravnoj suprotnosti s religijsko-kulturnim mitovima zapadne civilizacije.

 

Iz medija:

 

“Tijela o kojima (i kroz koja) pjesništvo Szilárda Borbélya govori ranjena su, iskorištena, potlačena, često upravo poništena tijela. Govori o nemilosrdnim iskustvima potresenim, izlomljenim jezikom koji je izgubio vjeru u iskazivo, a ipak je sposoban, tek rijetko izdaleka osvijetlivši mogućnost nade i katarze, tu izlomljenost pretočiti u liriku. Tijelu je duboko humanističko djelo koje govori o nesumnjivu porazu humanizma.“

Műút

 

“Tijelo koje propada i pati, koje u sebi nosi smrt, u vječnoj sadašnjosti fotografije postaje izvanvremenskim, njegova konačnost ne prestaje, već se širi u beskonačnost. Taj paradoks kao da je definicija poezije Szilárda Borbélya.“ 

Magyar Narancs

 

“Kad bol izgubi oblike izražavanja.“

József Tamás Reményi

 

“Dragi Szilárde, nisam te shvaćao. Volio sam te.“

László Krasznahorkai

 

“On je bio pjesnik koji je najviše obećavao u mađarskoj poeziji, koji je mogao računati na sjajnu budućnost.“

Imre Kertész, dobitnik Nobelove nagrade za književnost

 

 
Prijevod Lea Kovács
Broj stranica 184
Datum izdanja 2018.
ISBN 978-953-332-080-9
Uvez meki uvez s klapnama
Dimenzije 13x21 cm

Szilárd Borbély rođen je 1. studenog 1963. godine u Fehérgyarmatu, krajnje sjeveroistočnom predjelu Mađarske nedaleko granice s Rumunjskom i Ukrajinom. Predavao je mađarsku književnost na Sveučilištu Lajos-Kossuth u Debrecenu i prevodio s njemačkog i engleskog jezika, a 1998. godine primljen je u Mađarsku Akademiju. Prvotno je prepoznat kao pjesnik (prvu zbirku Adatok objavio je još kao student), no osim što se bavio književnosti i esejistikom, autor je i nekoliko kazališnih komada. Njegova djela nagrađena su nizom priznanja, poput prestižne Nagrade Attila József, Nagrade Tibor Déry i Nagrade Füst Milán. Njegov prvi roman Nevoljnici - Zar je Mesija već otišao? pojavio se 2013. godine i odmah izazvao javnu polemiku. Borbély je 19. veljače 2014. godine u Debrecenu počinio samoubojstvo.

Prijava na newsletter