Jesen Karl Ove Knausgård :
Jesen

Format: 15x22 cm
Prevela: Manuib Delalić
Tvrdi uvez s ovitkom, 152 str.
ISBN: 978-953-332-078-6
Cijena: 140,00 kn


28. kolovoza: Dok ovo pišem, ništa ni o čemu ne znaš, ne znaš što te očekuje, u kakav ćeš svijet doći. A ni ja ne znam ništa o tebi. Vidio sam ultrazvučnu sliku, i spustio ruku na trbuh u kojemu ležiš, to je sve. Preostalo je šest mjeseci do tvojega rođenja, i za to se vrijeme može bilo što dogoditi, ali vjerujem da je život jak i silan, i vjerujem da će s tobom sve biti u redu, da ćeš se roditi zdrava i čila i jaka. …pokazujući svijet tebi, malena, svoj život činim vrijednim življenja.

Jesen počinje pismom Karla Ovea Knausgårda svojoj nerođenoj kćeri, tankoćutnim pogledom na začetak jedinstvene i dragocjene povezanosti roditelja i djeteta. Glavninu knjige čine intimni zapisi o svakodnevnom životu sa ženom i djecom u ruralnoj Švedskoj tijekom jedne jeseni, nadahnuti tekstovi prožeti sjećanjima iz djetinjstva. Ništa ne uzmiče autorovoj pozornosti, čak i ono naizgled posve nebitno. Sunce, pliskavice, jabuke, plastične vrećice: sadržaj svakodnevnoga života pogonsko je gorivo Knausgårdove umjetnosti. Kroz detaljno razlaganje stvari i pojava oko njega, Knausgård stvara osobnu enciklopediju iskustava i misli te pritom pokazuje koliko je naš svijet zapravo nespoznatljiv i divan.

Iz medija:

Ljeto završava jednim od najslađih čitateljskih iznenađenja godine… neočekivan, nježan, intenzivan i uvjerljiv… Ohrabrujem vas da jesen provedete čitajući ga.
The Philadelphia Inquirer

Ovo je poziv da obratimo pozornost na uobičajenu rutinu naših života i dopustimo si da nas ta ljepota posve obuzme.
Kirkus Reviews

Tko voli Knausgårda (a takvih je u međuvremenu sve više) bit će sretan da mu je u ruke došla ova mudra knjiga.
Süddeutsche Zeitung

Knausgård je zaista Bog, to je sada jasno. Opisujući svijet, on ga na svoj način ponovno stvara.
Frankfurter Rundschau

Knausgård ostavlja čitatelja bez daha, njegovi jezgroviti tekstovi imaju jednak osjetilni naboj kao i duže prozne cjeline iz ranijih mu knjiga. I u ovoj knjizi na vidjelo izlazi njegova posebna nadarenost da čitatelja navede gledati svijet novim i nepredvidljivim načinima.
The Guardian

Sve je oplemenjeno, gotovo sveto, pod Knausgårdovim strpljivim, zadivljenim pogledom. Kao da je svijet iznova slikan.
New York Times Review

Britki, mali eseji, u pravilu ne duži od dvije stranice, hvataju čudesnost stvari fotografskom neposrednošću… Nadahnjujuća i iznenađujuća zbirka.
The Times