Ann-Helén Laestadius: Krađa

26,50 € 23,85 €

Devetogodišnja djevojčica Elsa, pripadnica naroda Saami, živi s obitelji na najsjevernijem dijelu Švedske. Kada se jednoga dana sama na skijama zaputi pogledati svojega soba, zanijemjet će od prizora – njezina je životinja ubijena, a počinitelj kojega još zatječe ondje jasno joj daje do znanja što će se dogoditi ako progovori. I dok policija na sve učestalije prijave usmrćivanja sobova ne reagira, a goniči sobova sve su češće izloženi napadima i osudama većinskog stanovništa, Elsa će već stasati u djevojku te nastaviti svoju borbu protiv ubojica sobova, pri čemu će se suočiti ne samo s okrutnim nasilnicima, nerazumijevanjem policije i lošim zakonima, već i s neodobravanjem Saamija, jer se ona, u toj duboko patrijarhalnoj i tradicionalnoj zajednici, usudila na svoj način boriti protiv nepravdi. 
Temeljen na stvarnim događajima, roman Krađa donosi priču o suvremenom životu autohtonog naroda Saami u naizgled bajkovitim predjelima sjevernoga polarnog kruga, o njihovoj bogatoj povijesti i baštini, suživotu s prirodom, ali i o problemima s kojima se kao manjina suočavaju u svijetu u kojem je ksenofobija u porastu i nad kojim se, osim one globalizacijske, nadvila i avet klimatskih promjena.
 
Iz medija:
 
„Pristupačna i duboka, lijepa i napeto ispisana priča o dijelu svijeta o kojem mnogi od nas znaju vrlo malo.“
BTJ  
 
„Potresna knjiga koja navodi na razmišljanje od prve do posljednje stranice! … Sjajan prikaz dijela Švedske u kojem su seljani, susjedi i obitelji generacijama međusobno suprotstavljeni.”
– Iz obrazloženja žirija Švedske nagrade za knjigu godine
 
„U snažnoj i poetičnoj prozi autorica prikazuje jednu zajednicu, sukobe i magičnost područja koje je dugo bilo nedovoljno zastupljeno u švedskoj književnosti.“
Expressen
 
„Nitko koga zanima kultura i način života naroda Saami i životinjski svijet na samom sjeveru Skandinavije ne bi smio propustiti ovu veličanstvenu knjigu.”
WDR
 
Prijevod Željka Černok
Broj stranica 378
Datum izdanja 2023.
ISBN 978-953-332-153-0
Uvez meki uvez s klapnama
Ann-Helén Laestadius (1971.) spisateljica je i novinarka iz Kirune u Švedskoj. Podrijetlom je iz dviju etničkih manjina, Saami i Tornedali. U svojim se knjigama uvijek vraća korijenima u Kiruni i Norrbottenu. Često piše o identitetu, jeziku i pripadnosti različitim kulturama. Nagrađivana je autorica knjiga za djecu i mlade, a u siječnju 2021. objavljuje svoj prvi roman za odrasle Krađa koji ubrzo postaje nacionalnim bestselerom. Roman je osvojio Švedsku nagradu za knjigu godine 2021., a Netflix je za 2024. najavio filmsku adaptaciju. Ann-Helén Laestadius objavila je u siječnju 2023. roman Kazna, drugi dio najavljene trilogije, u kojemu progovara o traumama Saamija kroz povijest. Njegovo objavljivanje praćeno je nevjerojatnim medijskim zanimanjem, a roman se u samo mjesec dana našao na ljestvicama najprodavanijih i najčitanijih knjiga u Švedskoj, čime ponavlja veliki uspjeh romana Krađa.