Nikola Strašek: Leptirići u trbuhu, glave na kolcima

12,00 € 10,80 €

Prva zbirka poezije Nikole Strašeka Leptirići u trbuhu, glave na kolcima donosi ekspresivne, ponekad i ekspresionističke pjesme, od kojih je dobar dio napisan na mah, udarom zbilje, pa uglavnom objavljivan na njegovu Facebooku.
Sve Strašekove pjesme mogu se podijeliti u nekoliko tematskih grozdova: ljubavni, rebelijansko-proleterski, pjesme o kćeri i pjesme o ljudskoj vrsti. Ova poezija nameće se ritmom i gomilanjem bez interpunkcija. Autor bira kraći stih, rafalni, to su stihovi koji se čitaju u dahu, a nastojanja koja iz tih stihova izviru idu u dva smjera: ljubavne pjesme teže nepromjenjivosti, trajnoj idili zaljubljenih – izoliranih od vanjskog svijeta no taj je vanjski svijet proždirući i valja ga revolucionarno promijeniti.
Kruno Lokotar
 
Broj stranica 94
Datum izdanja travanj 2024.
ISBN 978-953-332-181-3
Uvez meki uvez s klapnama
Nikola Strašek (Zagreb,1978.) završio je Klasičnu gimnaziju u Zagrebu, studirao komparativnu književnost i latinski na Filozofskom fakultetu te Filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti. Autor je nekoliko dokumentarnih filmova i jednog kratkometražnog igranog filma. Trenutačno piše filmske kritike i radi u skladištu voća i povrća koje zove rudnik. Dobitnik je nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama za godinu 2023., na temelju koje objavljuje ovu zbirku poezije.