Sheila Heti: Čista boja

18,00 € 16,20 €

Svijet u kojemu živimo za Miru je tek prva verzija, koju i Bog sada želi napustiti i stvoriti drugu, bolju inačicu, manje se usredotočujući na estetske, a više na etičke kriterije. U Mirinoj kozmologiji ljudi su podijeljeni na ptice, ribe i medvjede, a kada njezin voljeni otac umre, ona iznova mora učiti što znači biti živ i voljeti, kako žalovati zbog gubitka i kako sa svim tim spoznajama osmisliti svijet novih perspektiva. U svemu joj pomaže Annie, prijateljica i velika ljubav koja će Miru u više navrata spasiti.
Sheila Heti u ovoj suvremenoj filozofskoj bajci utire nove i drugačije puteve pisanja i mišljenja te još jednom potvrđuje zašto je jedna od najuzbudljivijih i najinventivnijih spisateljica današnjice. 
 
Iz medija:
 
„Zadivljujuća lepeza značenja i osjećaja, istovremeno apstraktnih i opipljivih, uzvišenih i šašavih... Jedinstveno i začudno.“
The Guardian
 
„Najnoviji roman Sheile Heti rijedak je prozni biser –  čudesan izvanzemaljac, poput grumena stijene s Mjeseca.“
Kirkus Reviews
 
Čista boja ističe neku organsku i zanesenu cjelovitost: jarke izljeve osjećaja i ludosti, boli i gubitka.“
The New York Times Book Review
 
„Najaktualnija i najnužnija knjiga godine... Genijalno.”
Los Angeles Times
 
„Divlja mješavina kabalističkog eseja, velike nadrealne ljubavne priče, teorije estetske percepcije i epske tužbalice.“
Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung
Prijevod Luiza Bouharaoua
Broj stranica 172
Datum izdanja 2023.
ISBN 978-953-332-162-2
Uvez meki uvez s klapnama

Sheila Heti (1976.) jedna je od najistaknutijih kanadskih autorica svoje generacije. Studirala je dramsko pisanje, povijest umjetnosti i filozofiju. Piše romane, kratke priče, dramske tekstove i knjige za djecu. U brojnim utjecajnim medijima objavljuje književne kritike i intervjue s piscima i umjetnicima. Bestseleri How Should a Person Be? i Women in Clothes priskrbili su joj status književne zvijezde. New York Times uvrstio ju je na popis najutjecajnijih svjetskih književnica koje će odrediti način pisanja i čitanja knjiga u 21. stoljeću, a roman Majčinstvo našao se na njihovoj ljestvici najboljih knjiga 2018. godine. Hvalospjevima su se pridružili i časopisi New Yorker, Times Literary Supplement, Chicago Tribune, Vulture, Financial Times i mnogih drugi koji su je proglasili knjigom godine. Majčinstvo je tako ubrzo nakon objavljivanja postao kultni roman. Sheila Heti živi u Torontu, a njezina su djela prevedena na više od dvadeset jezika. 2022. godine za roman Čista boja primila je Guvernerovu nagradu – najprestižniju kanadsku književnu nagradu.