Vanessa Springora: Pristanak

81,00 kn 90,00 kn

Tinejdžerica V., dijete samohrane majke, koja u knjigama nalazi utočište od samotnih sati i čežnje za odsutnim ocem, na jednoj mondenoj večeri osamdesetih godina upoznaje G.M.-a, slavnoga pisca čije knjige objavljuju prestižne pariške izdavačke kuće. S četrnaest godina V. postaje ljubavnicom pedesetogodišnjeg muškarca i sve se više udaljava od svojih vršnjaka i života obične tinejdžerice. No prava istina o tom muškarcu polako će izlaziti na vidjelo, a kada se V. želi osloboditi njegova utjecaja, ranjeni predator svoju žrtvu neće tako lako htjeti ispustiti iz otrovnog stiska.
Više od trideset godina nakon događaja koji su trajno obilježili njezin život, Vanessa Springora u prvome licu ispisuje ovaj lucidni tekst, svjedočanstvo o njezinoj mladosti i kroniku jednog vremena i društva u kojemu je bilo moguće da Gabriel Matzneff, autor brojnih knjiga u kojima opisuje svoja seksualna iskustva s maloljetnicima, književna zvijezda koju slavi ondašnja kulturna i intelektualna elita, dobiva najvažnije književne nagrade za svoje knjige, a da nitko ne propituje njihov skandalozni sadržaj kao ni njegove javne istupe povezane s time. 
Vanessa Springora našla je svoj literarni glas i napisala važnu i moćnu knjigu, hrabru ispovijest o seksualnom zlostavljanju kojemu su i danas žene diljem svijeta svakodnevno izložene, o čemu svjedoče sve brojnije inačice pokreta #MeToo.
 
Iz medija:
 
„Neumoljiva pripovijest, ispisana čvrstom rukom, smiona i prožeta diskretnom boli. Vanessa Springora napisala je katarzičan tekst koji će ući u povijest.“
Le Monde 
 
„Nitko više ne može reći da knjige danas nemaju moć. U Francuskoj je objavljena knjiga koja je u samo nekoliko dana promijenila pola svijeta.“
Neue Zürcher Zeitung
 
Molotovljev koktel bačen u lice francuskog establišmenta, djelo zasljepljujućeg, savršeno kontroliranog bijesa. Pravi trijumf!”
New York Times
 
„Jednostavno, precizno i mudro napisano, klasičan i profinjen jezik. Elegantno i neumoljivo – ovo je kapitalna knjiga.”
Le Nouveau Magazine Littéraire

 

Prijevod Tonka Baričević
Jezik izvornika Francuski
Broj stranica 104
Datum izdanja 2021.
ISBN 978-953-332-118-9
Uvez meki uvez s klapnama

Vanessa Springora (1972.), urednica, redateljica i spisateljica, studirala je književnost na Sveučilištu Sorbonne. Od 2006. radi kao urednica u izdavačkoj kući Julliard, a 2019. postaje direktoricom kuće. U siječnju 2020. objavila je svoju prvu knjigu Pristanak koja je podignula buru u francuskim književnim, medijskim i političkim krugovima. Knjiga je ovjenčana Velikom nagradom čitateljica časopisa ELLE, Nagradom „Jean-Jacques Rousseau“ za autobiografsku prozu, a književni časopis Livres Hebdo proglasio ju je knjigom godine 2020. Dosad je prevedena na više od dvadeset jezika.

Prijava na newsletter