Francesca Stavrakopoulou: Anatomija Boga

45,00 € 40,50 €

Pred nama je teološki prikaz Boga kakav i kakva (doslovno) još nismo vidjeli, i to ne samo na ovim našim relativno konzervativnim prostorima – nego ni u svjetskim razmjerima. Britanska teologinja i bibličarka Francesca Stavrakopoulou u ovoj je iznimnoj knjizi, kroz temeljitu, duhovitu i moćnu, podatcima prebogatu raspravu sučelila judeokršćansku predodžbu o Bogu s rezultatima povijesnih, jezikoslovnih, arheoloških i antropoloških saznanja. Rezultat je – osoba, točnije, upoznajemo jednu cjelovitu i vrlo zanimljivu osobnost: pred nama je ljudsko-božanska slika i prilika od glave do pete, od sjaja u oku do otiska nožnih prstiju, od mladog ratnika i strasnog ljubavnika do tvorca svjetova i mudrog starca, od nečujnog šapta do svih zamislivih zvukova njegove utrobe. 
Dvadesetak poglavlja ovoga napetog i čitkog štiva obuhvaća raspon od tisućama godina starih bliskoistočnih kipića do učenja o Svetom Trojstvu, a osobito je vrijedno što je, uza svu analitičnu temeljitost, Anatomija Boga knjiga iznimno pristupačnog, srdačnog i empatičnog stila.
 
Iz medija:
 
„Francesca Stavrakopoulou ovom će knjigom neke uvrijediti – ali mnoge oduševiti.”
The Economist
 
„Podrobno i temeljito istraženo (…) dvadeset i jedno poglavlje krcato znanjem i spoznajama dok raščlanjuje anatomiju božanstva od glave do pete.” 
The New York Times
 
„Argumentacija Francesce Stavrakopoulou je intelektualno prodorna, analitički čvrsta i profinjena. Svoje argumente iznosi forenzički precizno, ali i duhovito i empatično.”  
dr. sc. Katherine Southwood, St John’s College, Oxford
 
Prijevod Sandra Mlađenović
Jezik izvornika engleski
Broj stranica 544
Datum izdanja lipanj 2024.
ISBN 978-953-332-169-1
Uvez tvrdi uvez s ovitkom

Francesca Stavrakopoulu, teologinja i profesorica biblijske povijesti na Sveučilištu Exeter, u javnosti je poznata i kao aktivna sudionica medijskih rasprava o religiji. Osim međunarodno hvaljene Anatomije Boga koja je 2022. nagrađena i prestižnom nagradom Hessel-Tiltmann koju engleski PEN dodjeljuje za najbolju publicističku knjigu te godine, napisala je i knjige Land of Our Fathers i King Manasseh and Child Sacrifice.