Kathrin Passig i Aleks Scholz: Izgubiti se

18,58 € 14,86 € 139,99 kn 111,96 kn

Izgubiti se jedna je od najstarijih tehnika kretanja ljudske vrste. U svakom slučaju starija je od svih upotrebljivih zemljovida i turističkih vodiča, jer i prije nego što su oni postojali morali su se ljudi, čim bi se uputili u daljinu, zateći u stanju u kojem nisu znali gdje se nalaze - što je definicija gubljenja. To stanje je izvor mnogih uvida; ponekad čovjek pritom naiđe na fundamentalne stvari, prisjeti se Kolumba, koji je zahvaljujući tome što se izgubio nehotice otkrio Ameriku. Kathrin Passig i Aleks Scholz tvrde: otkriće novoga i s time povezano zadovoljenje znatiželje  samo je jedana od mnogih dobro istraženih prednosti gubljenja. Osim toga, u dobu Google karata i GPS-a, izgubiti se je jedan posve novi izazov - štoviše, posljednja avantura!
"Odiseja tako predstavlja nešto kao prototip svih gubljenja. Sam je Odisej prototip cijelog niza izgubljenih i zbunjenih ljudi u zapadnoj književnosti. Pritom je Odiseju i njegovim suvremenicima bilo jednostavno izgubiti se. U doba kada se Zemlja sastojala samo od Grčke i Sredozemnog mora, a pretpostavljalo da je negdje oko Maroka carstvo mrtvih, bio je dovoljan i najmanji splet nesretnih okolnosti pa da godinama ne možete pronaći put kući. Odisej nije morao odbaciti zemljovid pa da se izgubi, jer takvo što on nije ni imao. Nije morao kupovati ni priručnik koji bi mu pomogao izgubiti se. Umjesto toga jednostavno je uletio u nekoliko oluja koje su njegov brod odnijele na područja koje dotad nitko nije vidio. Bila su to sretna i bezbrižna vremena."
Prijevod Nataša Medved
Jezik izvornika Njemački
Broj stranica 192
Datum izdanja 2012.
ISBN 9789533320014
Uvez meki uvez s klapnama
Kathrin Passig, rođena je 1970., živi u Berlinu. Suosnivačica je “Zentral Intelligenz Agentur” i urednica bloga “Riesenmaschine”, koji je 2006. godine dobio Nagradu Grimme Online. Iste godine dobila je u Klagenfurtu i Nagradu Ingeborg Bachmann. Godine 2007. objavila je s Alexom Scholzom Leksikon neznanja, 2008. Dinge gereglt kriegen – ohne einen Funken Selbstdiziplin  (zajedno s Saschom Lobom). Obje knjige postale su bestseleri.
 
Aleks Scholz, rođen je 1975., astronom je i dobitnik Schroedingerove stipendije, na “Institute for Advances Studies” u Dublinu. Bavi se nastankom i razvojem zvijezda i planeta. Urednik je bloga “Riesenmaschine”. S Kathrin Passig objavio je 2007. “Leksikon neznanja“.