Michel Houellebecq i Bernard-Henri Lévy: Državni neprijatelji

159,00 kn 127,00 kn 21,10€ 16,86€

Državni neprijatelji knjiga je pisama što su ih dvije zvijezde francuskog kulturnog života − “pisac provokator” MICHEL HOUELLEBECQ i “medijski flozof” BERNARD-HENRI LÉVY razmje­njivali od siječnja do lipnja 2008. Na prvi pogled sve ih razdvaja: BHL je filozof u bijeloj košulji, bogataško dijete, angažirani branitelj ljudskih prava, dok je Houellebecq proleterskih korijena, nihilist i depresivac. Međutim njihovo dopisivanje nalik je strastvenom razgovoru dvojice erudita koji raspravljaju o flozofji, književnosti, angažmanu pisca i stanju u današnjem društvu, ali i sasvim intimnim ispovijestima u kojima bez zadrške otkrivaju svoje živote.

Iz medija:

"Nevjerojatan­nepojmljiv­nemoguć dvojac. Filozof sjaja i pjesnik bijede. Ali znaju oni ugasiti i upaliti fitilj, kad zatreba. Jer iako ni jedan ni drugi ne mogu u potpunosti dokučiti vlastite mane, obojica savršeno uočavaju mane onoga drugoga. Tekst odolijeva dvama klišejima. U njemu je ono najbolje od svakog. Pismo pod električnom strujom sa žaruljama od stotinu tisuća volta. Duh s laserom, slobodan poput zraka, koji se voli igrati vatrom. Jedan je na visini drugog. Mogli bismo istaknuti pikantne anegdote i oštre rečenice. S navalama smijeha i razdraženim živcima u konačnici. Ali ne. Valja se prepustiti struji razmjene pisama koja se crvene ili žare poput ljudskih lica, u mješavini žestine i stida."
Le Journal du Dimanche

"Nikad Houellebecq i Lévy, skidajući masku, nisu bolje objasnili što ih je obojicu potaknulo na pisanje. Kukavičluk, kaže jedan; smjelost, sugerira drugi. U pogledu svega onog što ih razdvaja − društveno podrijetlo, vjera, angažman, Francuska, egzil − čine se istodobno iskreni i pronicavi."
Nouvel Observateur

"Svakom od njih moraju se priznati lijepe i snažne stranice: o umijeću ljubavi, duboko povezanim s umijećem pisanja, s književnošću kao “živom riječi” protiv “mrtve riječi”, s ubitačnim iskušenjem prenošenja sebe na nekog drugog, kao što je učinio Romain Gary stvorivši Émilea Ajara, s ljepotom staromodnosti poezije." 
Les Inrockuptibles

"Nema tu pjesnika i ideologa, nego dva spisateljska glasa, jednakih snaga. U različitim vrstama, naravno: Houellebecq, veseo poput violončela, u svom uobičajenom tonu, jasan, precizan, možda malo manje ironičan i paradoksalan nego obično; Bernard­Henry Lévy koji govori s visoka, ritmično, emfatično. To su bubnjevi tribuna, kićenost, čak i kad se upušta u intimnosti." 

Libération 


"Treba ih čitati jer su oni poglavito dvojica pisaca, obojica golema talenta."
Le Monde

"Poza prokletih pisaca ustupa mjesto dijalogu dvojice erudita, trenutačno među rijetkim francuskim intelektualcima cijenjenima u inozemstvu." 
AFP 

"Riječ je i o prepirci: red prema Goetheu, Atena protiv Jeruzalema, angažirani intelektualac... Iz poteza u potez, poneseni, pratimo tu partiju šaha..." 
L’Express

 

Prijevod Ita Kovač
Broj stranica 234
ISBN 978-953-7056-71-1
Uvez meki uvez s klapnama

Michel Houellebecq (1958.), pjesnik, esejist i prozaik, zasigurno najkontroverzniji francuski književnik, počeo je pisati vrlo mlad, ali književno priznanje stječe tek 1994. objavivši roman Širenje područja borbe. Godine 1998. objavljuje drugi roman, Elementarne čestice, koji je preveden na više od dvadeset i pet jezika i napokon ga etablirao u cijeloj Europi kao jednog od najznačajnijih autora suvremene književnosti. Najvažnija prozna djela: Lanzarote i drugi tekstovi (2000.), Platforma(2001.), Mogućnost otoka (2005.).

Bernard-Henri Lévy (1948 filozof, pisac i aktivist, već je desetljećima angažiran u francuskom političkom i kulturnom životu. Nakon što je diplomirao filozofiju na École Normale Superieure postaje izvjestitelj iz Bangladeškog oslobodilačkog rata protiv Pakistana. Vrativši se u Pariz, sa skupinom mladih intelektualaca osniva društvo Novi filozofi (Nouveaux philosophes) gdje žestoko kritiziraju odnos socijalista i komunista prema događajima iz 1968. Sedamdesetih predaje filozofiju na Sveučilištu u Strasbourgu i na École Normale Superieure. Objavio je više od dvadeset djela, a najvažnija su La barbarie à visage humain (1977.), Francuska ideologija (Idéologie française, 1981.), Posljednji dani Charlesa Baudelairea (Les derniers jours de Charles Baudelaire, 1988.) Bosna! (1994.) Le siècle de Sartre (2000.), Réfexions sur la Guerre, le Mal et la fn de l’Histoire (2002.), American Vertigo (2006.).

 
Prijava na newsletter