Slađana Bukovac: Odstraniti životinju

17,25 € 13,80 €

Kad imate prijateljicu suočenu s terminalnom fazom svoje bolesti, što možete učiniti? O čemu razgovarati? Šutjeti? Prešutjeti?
Autoimuna bolest, mali operativni zahvat, posjet bolnici kroz koji autorica promišljeno i lucidno opisuje svakidašnjicu iz koje izranjaju krizne točke cijele društvene zajednice.
Kako kroz šarenu kiruršku kapicu proniknuti u čovjeka koji ima dva konja i dva psa? Što učiniti kad ti u dvorište neki ljudi ubacuju svoje neželjene mačiće?
Svakodnevni život u većini likova iz ovih priča izaziva samo strah, svatko od njih ima svoj način suočavanja s tim iskonskim osjećajem koji čovjek teško svladava.
U završnoj priči Nema onog koji piše vidimo koliko je Bukovac uronjena u sadržaj i strukturu svog stvaranja, a u ovoj je zbirci, iako prvoj, izišla na vidjelo sva raskoš njezina talenta.
 
Iz medija:
 
“Čak i za najrazglašenije domaće i strane pisce, stil i misaonost pisanja Slađane Bukovac krajnje su neuhvatljivi uzor, povlašteno mjesto samoće i samospoznaje, ali i surovi susret sa vlastitim likom u ogledalu.“
Denis Derk, Večernji list
 
“Usudio bih se napisati da u našoj suvremenoj prozi nema pripovijetki toliko stilski izbrušenih koliko su ove intimne, guste a bistre, oslonjene na unutarnji život pripovjedača.“
Tomislav Čadež, Jutarnji list
 
“Vrhunska proza, sjajna knjiga!“
Strahimir Primorac, Vijenac
 
“Knjiga koja će, neka smo u krivu, u našoj suvremenosti ostati temeljito nepročitana, jer njeno tkanje previše je suptilno za zamjećivanje u svom vremenu. Ali jednom, u nekoj boljoj budućnosti, sve će to doći na svoje mjesto.“
Davor Mandić, Novi list
Broj stranica 184
Datum izdanja 2020.
ISBN 78-953-332-110-3
Uvez meki uvez s klapnama
Slađana Bukovac (1971.) diplomirala je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Živi i radi kao novinarka i videonovinarka u Puli. Za roman Putnici nagrađena je 2003. godine Kiklopom za najbolji prvijenac, a za roman Rod avetinjaka 2008. dobiva prestižnu književnu nagradu Fran Galović. Godine 2016. objavljuje svoj treći roman Stajska bolest i s njime je ušla u finalni izbor svih relevantnih hrvatskih književnih nagrada. Autorica je i zbirke poezije Nijedan pauk nije savršen (2005.), a Odstraniti životinju prva je njezina zbirka priča.