-20%

Karl Ove Knausgård: Moja borba, treća knjiga

119,00 kn 149,00 kn

Četveročlana obitelj – majka, otac i dva sina – preseljava se na južnu obalu Norveške, u novu kuću u tek izgrađenu naselju. Rane su sedamdesete i obiteljska se putanja čini uzlaznom: budućnost bi mogla biti obećavajuća. Bolnim, ponekad samokažnjavajućim detaljima, Karl Ove Knausgård oslikava svijet prepoznatljiv svakome tko se može prisjetiti intenziteta dječačkih iskustava, svijet u kojem djeca i odrasli vode paralelne živote koji se gotovo nikad ne susreću. Moja borba, treća knjiga najprustovskiji je dio u heksalogu i donosi nam mučna ali i čarobna Knausgårdova slikovita sjećanja na djetinjstvo i izranjajuću samosvijest, i istražuje višeslojnu prirodu vremena, pamćenja i postojanja.

 

“Završne rečenice romana smirujuće su, obične, uspjele. Nose ono što Walter Benjamin zove 'epskom stranom istine, mudrost’.“

The New Yorker

 

“Kroz njegovu organsku i duboku umjetnost vidljivo je i Knausgårdovo srce.“

Independent

 

“Neobjašnjivo iskren zapis trijumfa i banalnosti njegova vlastita života.“ 

Telegraph

 

“Genijalna knjiga, rekao bih, kada bi ta riječ još nešto značila. Jebena knjiga.“

Miljenko Jergović, Jutarnji list

Prijevod Anja Majnarić
Broj stranica 368
ISBN 978-953-332-051-9
Uvez tvrdi uvez s ovitkom
Dimenzije 15x22cm

Karl Ove Knausgård (Oslo, 1968.) studirao je književnost i umjetnost na Sveučilištu u Bergenu. Njegov je prvijenac Ute av verden (1998.) dobio Nagradu norveških književnih kritičara (prvi put u povijesti osvojio ju je debitant), a drugi roman Ima vrijeme za sve (2004.) osvojio je niz nagrada i nominiran je za Nagradu Nordijskog vijeća. Od 2009. do 2011. objavljuje heksalog Moja borba (Min Kamp) koji se u Norveškoj, zemlji od oko pet milijuna stanovnika, prodao u preko pola milijuna primjeraka. Za Moju borbu, prvu knjigu dobio je prestižnu norvešku Nagradu Brage, Nagradu za knjigu godine Morgenbladet i Nagradu P2 Listeners’, te je proglašena Knjigom godine časopisa New Yorker. Godine 2015. dobiva Međunarodnu nagradu Die Welta, a 2017. visoko cijenjenu Jeruzalem Prize koja promiče slobodu pojedinca u društvu, a dobili su je samo najznačajniji pisci naše epohe. Serijal Moja borba preveden je na tridesetak jezika te izaziva polemike gdje se god pojavi. Za mnoge je kritičare Knausgårdova Moja borba najznačajnije djelo skandinavske književnosti 21. stoljeća. U razdoblju od 2015. do 2016. objavio je Enciklopediju godišnjih doba (Årstid encyklopedien) sastavljenu od četiri knjige: JesenZimaProljećeLjeto.

Prijava na newsletter