Édouard Louis: Raskrstimo s Eddyjem

15,93 € 12,74 €

Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 11,15 € 84,01 kn

Roman Raskrstimo s Eddyjem govori o djetinjstvu i adolescenciji Eddyja Bellegueulea devedesetih i dvijetisućitih godina u francuskom selu gdje živi u sedmeročlanoj obitelji, nerijetko na rubu siromaštva. U autobiografskoj potki romana oslikava se svijet radničke klase u malome tvorničkom mjestu gdje se bijeda prikriva alkoholom, a emocije i egzistencijalni očaj nasiljem. U toj će se skučenoj i okrutnoj sredini dječak Eddy, koji zarana osjeća privlačnost prema vlastitome spolu, suočiti s ponižavanjem i zlostavljanjem u obitelji i školi. Napori dječaka da prihvati svoju različitost i prevlada gađenje prema samome sebi, nametnuto ponašanjem okoline koja ga stigmatizira od malih nogu, označit će i njegovu pobunu koja će mu dati snage za bijeg i prihvaćanje sebe. Ova potresna i osjećajna priča o dječaštvu, buđenju seksualnosti i borbama za vlastiti identitet ispripovijedana bez ikakva uljepšavanja, čitatelja će vratiti u duboko zakopane rane vlastita djetinjstva i pružiti mu iskustvo čitanja koje će ga dugo pratiti.

 

„Pobuna protiv mojih roditelja, protiv siromaštva, protiv moje klase, njezina rasizma, nasilja i običaja zapravo je došla naknadno. Jer prije negoli sam se pobunio protiv svijeta vlastita djetinjstva, taj se svijet moga djetinjstva pobunio protiv mene. Nisam imao izbora osim bijega. Ova je knjiga pokušaj da proniknem u to.” (Édouard Louis)

 

Iz medija:

 

„Apsolutno očaravajuće. Roman Raskrstimo s Eddyjem potresan je književni debi koji će nam dugo ostati u pamćenju.”

Lire

 

„Pred nama je pisac čija nas zadivljujuća knjiga ostavlja potpuno bez riječi.”

Didier Eribon

 

„Roman nevjerojatne snage i istinitosti.”

Annie Ernaux

 

„Roman Raskrstimo s Eddyjem nije samo primjer uspješne etnografije. To je također zapanjujuća priča o različitosti i adolescenciji, mnogo stvarnija od mnogih ispripovijedanih.”

The New York Times

 

„Način na koji autor pripovijeda svoju priču, kako prisebno i pomno opisuje vlastitu nesreću, čitatelju oduzima dah.”

Die Welt

 

„Roman Raskrstimo s Eddyjem početak je blistave karijere moćnog pisca.”

The Washington Post

 

„Ovaj autobiografski roman o odrastanju usred siromaštva i homofobije ruralne Francuske nezaobilazno je štivo.”

The Guardian

Prijevod Ita Kovač
Jezik izvornika Francuski
Broj stranica 152
Datum izdanja 2019.
ISBN 978-953-332-090-8
Uvez meki uvez s klapnama
Dimenzije 13x20 cm

Édouard Louis (rođen 1992. kao Eddy Bellegueule) odrastao je u selu Hallencourt na sjeveru Francuske, mjestu radnje njegova prvijenca Raskrstimo s Eddyjem. Siromaštvo, nasilje i alkoholizam s kojima se susretao u djetinjstvu glavne su teme njegova književnog rada. Prvi je u široj obitelji maturirao, a 2011. primljen je na prestižnu École Normale Supérieure u Parizu. 2013. službeno je promijenio ime u Édouard Louis. Autobiografski roman Raskrstimo s Eddyjem (2014.) doživio je nesvakidašnju medijsku pozornost i brojne pohvale zbog književne iznimnosti, ali i izazvao kontroverze zbog načina prikazivanja radničke klase i vlastite obitelji. Slijede romani Povijest nasilja (2016.) i Qui a tué mon père (2018.). Kao angažirani pisac, koji u svojim javnim nastupima i manifestima oštro progovara o jačanju desnice i kritizira kapitalističke društvene odnose, smatra se jednim od najvažnijih glasova svoje generacije u Francuskoj gdje uživa status zvijezde, a njegovi su romani dosad prevedeni na tridesetak jezika te uprizoreni na kazališnim daskama.